3ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών.

"Όδός Καραϊσκάκη"

"Στους δρόμους των ηρώων"

Γεώργιος  Καραϊσκάκης

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε το 1780 (ή 1782) σε μια σπηλιά στο Μαυρομάτι Καρδίτσας και ήταν γιος της μοναχής Ζωής Ντιμισκή, αδελφής του κλέφτη Κώστα Ντιμισκή και εξαδέλφης του οπλαρχηγού Γώγου Μπακόλα. Μεγάλωσε με τους θετούς γονείς του, μία οικογένεια Σαρακατσάνων, αφού η μητέρα του τον εγκατέλειψε μη αντέχοντας τον διασυρμό μιας παράνομης σχέσης και πέθανε όταν ήταν οκτώ ετών. Από τη μητέρα του, κληρονόμησε το παρατσούκλι  ο «γιος της καλογριάς» και  τον ανυπότακτο χαρακτήρα του.

Μόλις στα 15 του χρόνια  ο Γεώργιος Καραϊσκάκης εγκαταλείπει τους θετούς του γονείς και σχηματίζει κλέφτικη ομάδα από συνομηλίκους του. Τρία χρόνια αργότερα πέφτει στα χέρια του Αλή Πασά, ο οποίος τον προσλαμβάνει στη σωματοφυλακή του. Στην Αυλή των Ιωαννίνων όχι μόνο έμαθε τη στρατιωτική τέχνη, αλλά και στοιχειώδη γράμματα, γραφή και ανάγνωση.

 Όταν το καλοκαίρι του 1820 πολιορκήθηκε ο Αλή Πασάς από τα σουλτανικά στρατεύματα, ο Καραϊσκάκης παρέμεινε μαζί του και αγωνίστηκε υπέρ του. Αργότερα όμως προσχώρησε στους πολιορκητές, αλλά γρήγορα απομακρύνθηκε και από αυτούς. Κατά τους πρώτους μήνες του 1821 προσπάθησε να εξεγείρει σε επανάσταση κατά των Τούρκων την περιοχή της Βόνιτσας στην αρχή ανεπιτυχώς, διότι οι προύχοντες της περιοχής θεωρούσαν πως δεν ήταν ακόμη κατάλληλος ο καιρός. Στη συνέχεια πήγε στα Τζουμέρκα όπου ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης. 

Τον Σεπτέμβριο μαζί με άλλους οπλαρχηγούς καταλαμβάνει την Άρτα, σε σύμπραξη με τους Αρβανίτες. Το 1822 εμπλέκεται σε διαμάχη με τον κλεφτοκαπετάνιο Γιαννάκη Ράγκο (1790-1870), εκλεκτό του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, για το αρματολίκι των Αγράφων. Από τότε χρονολογείται και η διένεξή του με τον φαναριώτη πολιτικό.

            Συμμετείχε σε πολλές συμπλοκές και μάχες κατά την ελληνική επανάσταση και έφτασε να γίνει μέχρι και αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων. Σκοτώθηκε στις 23 Απριλίου 1827, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής αφού τραυματίστηκε θανάσιμα σε αψιμαχία με τους Τούρκους στον Πειραιά. Έχει διατυπωθεί και η άποψη ότι ο θάνατος του Καραϊσκάκη οφειλόταν σε δολοφονική ενέργεια με υποκίνηση  είτε των Άγγλων, είτε του μεγάλου αντιπάλου του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Το έθνος θρήνησε το χαμό του ήρωα. Ο Καραϊσκάκης ήταν αδύνατος, φιλάσθενος (έπασχε από φυματίωση), μέτριος το ανάστημα, αλλά είχε χαλύβδινη θέληση και ηγετικές ικανότητες.

Πηγή: α. https://www.sansimera.gr/biographies/1259 

          Β.  https://el.wikipedia.org/

Μαρία Μαλάγα ΣΤ ΄τάξη

 

3o Δ.Σ. Ψαχνών

20200612_073506.jpg