3ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών.

"Ο Πύργος στην Τριάδα"

"Στους δρόμους των ηρώων"

Ο Πύργος της Τριάδας (δείτε Βίντεο)

Στη διαδρομή από Ψαχνά προς Τριάδα, συναντάμε έναν μισογκρεμισμένο φράγκικο πύργο στα μέσα της διαδρομής και περί στα 200μ από το δρόμο. Είναι ένα μισοερειπωμένο μνημείο του 14ου αιώνα, που ονομάζεται και Πύργος του Αγγελή Γοβιού γιατί στο σημείο αυτό οχυρώθηκε μια  ομάδα επαναστατών, υπό τις οδηγίες του Έλληνα αγωνιστή, κατά τη διάρκεια της μάχης στα Βρυσάκια (15 Ιουλίου 1821).Ο μεν Αγγελής Γοβιός έπεσε ηρωικά μαχόμενος σε ενέδρα στην τοποθεσία του περάσματος «Δύο Βουνά» και ξεψύχησε στην περιοχή της "Κουλουριάδας", ενόσω οι υπόλοιποι Ευβοιείς αγωνιστές του είχαν αποσυρθεί και οχυρωθεί στο Βενετσιάνικο αυτό  πύργο της Τριάδας, ο δε Κώτσος Δημητρίου λέγεται ότι σκοτώθηκε μαζί με τους συντρόφους του και τον αδερφό του Γοβιού, Αναγνώστη, στην «στέρνα του Πανού»

Η βάση του πύργου είναι τετράγωνη με μήκος πλευράς 7 μέτρα.

Η είσοδος σχηματιζόταν στην νότια πλευρά και ήταν υπερυψωμένη οδηγώντας στον δεύτερο όροφο. Σήμερα η πρόσβαση στο εσωτερικό του γίνεται από ένα άνοιγμα στην δυτική πλευρά του ισογείου, που δημιουργήθηκε μεταγενέστερα.

Στα τοιχώματα διακρίνεται η διαμόρφωση τοξοθυρίδων, με το πεπλατυσμένο πίσω μέρος, το οποίο προσέδιδε ευχέρεια κινήσεων και σκόπευσης στους αμυνόμενους.

Οι ακρογωνιαίοι λαξευμένοι τετράγωνοι λίθοι στις γωνίες του ισογείου είναι κατά πάσα πιθανότητα δόμοι σε δεύτερη χρήση, προερχόμενοι από κάποιο παρακείμενο αρχαίο οικοδόμημα.

Γενικά το ισόγειο φαίνεται να έχει κατασκευαστεί σε διαφορετική περίοδο. Ίσως να πρόκειται για βάση αρχαίου πύργου.

Πηγή: https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=triada

  Σοφιάννα  Καραμπίνη ΣΤ΄Τάξη

 

3o Δ.Σ. Ψαχνών

20200612_073420.jpg