3ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών.

Αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών, τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, πραγματοποίησε  μια σειρά από δράσεις, που ξεκίνησαν την περσινή σχολική χρονιά όπως:
Α. Τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους, για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και της σύνδεσής της με την εθνική μας απελευθέρωση. Στόχος της ταινίας ήταν η καλλιέργεια ιστορικής μνήμης και συνείδησης, στους μαθητές μας.
Το χωροχρονικό πλαίσιο: Μεσσαπία, 1821 έως το 1822.
Τα ιστορικά γεγονότα στα οποία εστιάζει είναι: 1ον η οργάνωση από τον τοπικό ήρωα Αγγελή Γοβιό και τους άλλους αγωνιστές, του Απελευθερωτικού Αγώνα της Εύβοιας από τους Τούρκους, 2ον η μάχη των Βρυσακίων, 3ον ο θάνατος του Αγγελή Γοβιού, του Κώτσου Δημητρίου και των άλλων αγωνιστών και 4ον ο Νικόλαος Κριεζώτης μόνος πλέον, συνεχίζει να αγωνίζεται. Την ταινία μπορείτε να την δείτε εδώ: https://youtu.be/FUVnIZ-OLq0

Β. Γνωρίσαμε τα ιστορικά μνημεία της περιοχής μας και παρουσιάσαμε την τοπική μας ιστορία, με φωτογραφικό υλικό και κείμενα σε χάρτη Google Maps. Περπατήσαμε με τους μαθητές μας στους δρόμους των Ψαχνών που φέρουν ονόματα ηρώων ή σημαντικών γεγονότων του 1821. Μπορείτε να τα δείτε εδώ:

Α. Ιστορικές τοποθεσίες.              Β.   Στους δρόμους των ηρώων          Γ. Πίνακας ιστορικών τοποθεσιών 

Γ. Την έκδοση επετειακού περιοδικού με εργασίες - άρθρα των μαθητών μας.
Το περιοδικό μας έχει τίτλο «Τα Συννεφάκια», όπως και η έντυπη εφημερίδα, που εκδίδαμε πριν πολλά χρόνια με τους μαθητές μας.
Στο περιοδικό μας θα βρείτε άρθρα γραμμένα από τους μαθητές μας την προηγούμενη σχολική χρονιά, γι’ αυτό και οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης βρίσκονται σήμερα στο Γυμνάσιο.
Η εφημερίδα μας είναι σε έντυπη αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή  Δείτε την έντυπη εδώ  και την ηλεκτρονική εδώ.

Δραστηριότητες  μαθητών   Εδώ                                              Ζωγραφιές   μαθητών  Εδώ

Θεωρούμε ότι με τις δράσεις αυτές οι μαθητές μας ασχολήθηκαν και έμαθαν την ιστορία και τα γεγονότα του παρελθόντος, παραδειγματίστηκαν από το θάρρος και την ανδρεία των προγόνων μας, τη δύναμη ψυχής και τη γενναιότητα που έδειξαν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία, αποδίδοντας πιστεύουμε, τον ανάλογο φόρο τιμής.
Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας.

     Ο Δ/ντής

Θεόδωρος Μπισμπικόπουλος

3o Δ.Σ. Ψαχνών

20200612_073321.jpg