3ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών.

Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων

 

Με την εφαρμογή του Ν. 3852 (ΦΕΚ 87/Α´/7-6-2010) “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης – Πρόγραμμα  Καλλικράτης”   συστήθηκε   ο νέος   Δήμος   Διρφύων – Μεσσαπίων με έδρα τα Ψαχνά,  ο οποίος συγκροτείται  από τους καταργηθέντες Δήμους Διρφύων και Μεσσαπίων που μετονομάσθηκαν    σε Δημοτικές Ενότητες.    Έτσι, ο νέος Δήμος αποτελείται πλέον από    τη Δημοτική Ενότητα Διρφύων  και από τη Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων. Ακολουθεί η παράθεση των επιμέρους Κοινοτήτων που συγκροτούν τις ως άνω Δημοτικές Ενότητες βάσει του μεγέθους του πληθυσμού τους:

 

 Δημοτική Ενότητα Διρφύων:

1) Τοπική Κοινότητα Αγ. Αθανασίου
2) Τοπική Κοινότητα Αμφιθέας
3) Τοπική Κοινότητα Βούνων
4) Τοπική Κοινότητα Γλυφάδας
5) Τοπική Κοινότητα Θεολόγου
6) Τοπική Κοινότητα Καθενών
7) Τοπική Κοινότητα Καμπιών
8) Τοπική Κοινότητα Λούτσας
9) Τοπική Κοινότητα Μίστρου
10) Τοπική Κοινότητα Πάλιουρα
11) Τοπική Κοινότητα Πισσώνα
12) Τοπική Κοινότητα Πούρνου
13) Τοπική Κοινότητα Στενής
14) Τοπική Κοινότητα Στροπώνων

 Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων:

1) Δημοτική Κοινότητα Ψαχνών
2) Τοπική Κοινότητα Αγίας Σοφίας
3) Τοπική Κοινότητα Άτταλης
4) Τοπική Κοινότητα Καμαρίτσας
5) Τοπική Κοινότητα Καστέλλας
6) Τοπική Κοινότητα Κοντοδεσποτίου
7) Τοπική Κοινότητα Κυπαρισσίου
8) Τοπική Κοινότητα Μακρυκάπας
9) Τοπική Κοινότητα Νεροτριβιάς
10) Τοπική Κοινότητα Παγώντα
11) Τοπική Κοινότητα Πολιτικών
12) Τοπική Κοινότητα Σταυρού
13) Τοπική Κοινότητα Τριάδας

 

 

 

Το όνομα του Δήμου, κατά μία εκδοχή, προήλθε από το όρος Μεσσάπιον, το οποίο όμως όλως παράδοξα οι αρχαίοι ιστορικοί και γεωγράφοι Στράβων και Παυσανίας το θέλουν να βρίσκεται στη Βοιωτία. Την ίδια άποψη με τους προηγούμενους έχει και ο Αισχύλος σε μια αναφορά του. Έτσι μια άλλη ετυμολογική εξήγηση του ονόματος του Δήμου θέλει αυτό να οφείλεται στο χείμαρρο, που πηγάζει από την οροσειρά της Δέλφης, την Ταναίδα και τον Πυξάρια και χύνεται στο Β. Ευβοϊκό κοντά στα Βρυσάκια. Ο χείμαρρος Μεσσάπιος με τη σειρά του λέγεται πως πήρε το όνομά του από το αντικρινό βουνό Μεσσάπιος, το οποίο σήμερα είναι γνωστό σαν Χτύπας.

 

Η ετυμολογία πάντως του ονόματος μας φανερώνει τη γεωγραφική θέση της περιοχής, αφού μας παραπέμπει στις λέξεις «μέσον» και «άπτω» που μαζί «πιάνω το μέσον». Πραγματικά η κοιλάδα των Μεσσαπίων βρίσκεται στο κεντρικό και πιο φαρδύ κομμάτι της Εύβοιας, ενώ το ποτάμι τη χωρίζει σε δύο ίσα ακριβώς μέρη

 

Στο δήμο Μεσσαπίων υπάρχουν γνωστά μοναστήρια, όπως η Μονή Μακρυμάλλης, η Μονή Περιβλέπτου και η Μονή Γοργοϋπηκόου.

 

Βόρεια των Ψαχνών βρίσκεται ο καταπράσινος οικισμός του Κοντοδεσποτίου. Συνεχίζοντας προς το Αιγαίο πέλαγος συναντάμε τον οικισμό της Αγίας Σοφίας και κατηφορίζοντας φτάνουμε σε μια από τις ομορφότερες παραλίες της Εύβοιας, το Λιμιώνα.

 

Δυτικά από τα Ψαχνά και με κατεύθυνση τις ακτές του βόρειου Ευβοϊκού συναντούμε τον ιστορικό οικισμό Βρυσάκια και μετά τον οικισμό των Πολιτικών. Στη συνέχεια βρίσκεται ο οικισμός της Νεροτριβιάς και η πανέμορφη παραλία της Δάφνης.

 

Ταξιδεύοντας προς βόρεια Εύβοια, συναντούμε ένα καταπράσινο δάσος από πεύκα και τους γραφικούς οικισμούς Κυπαρίσσι, Καμαρίτσα και Σταυρό.

 

Ανατολικά των Ψαχνών είναι η Τριάδα, που βρίσκεται το αρχοντικό του Κριεζώτη. Συνεχίζοντας συναντούμε την Ατταλη και μετά τη Μακρυκάπα

 

3o Δ.Σ. Ψαχνών

20200616_074212.jpg

Ημέρα - Ώρα

Παρασκευή 19/04/2024
11:15:04 π.μ.

e-μαθητής

Για να μπορέσετε να συνδεθείτε πρέπει πρώτα να αποδεχθείτε τη χρήση των cookies πατώντας στο πράσινο κουμπί " I Agree - Αποδέχομαι", και στη συνέχεια εισάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης.

Περιήγηση