3ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών.

Οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες Ψαχνών στο σχολείο μας.

    Σήμερα Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023 στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων της Γ’ τάξης με θέμα «Κλιματική αλλαγή και Πρόληψη φυσικών καταστροφών,» πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας μία εκτεταμένη δράση που σκοπό είχε να ενημερωθούν οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί σχετικά με τις φυσικές καταστροφές όπως σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα κλπ. Για το σκοπό αυτό απευθύναμε αίτημα προς τον Σύλλογο Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας & Διάσωσης Ψαχνών θεωρώντας πως είναι από τους πλέον αρμόδιους φορείς της περιοχής για μία τέτοια ενημέρωση, καθώς το έργο και η συμβολή του είναι μεγάλη σε κάθε έκτακτο γεγονός και δεν επιτελεί απλά μόνο ένα σπουδαίο ρόλο για την κοινωνία, αλλά εστιάζει και στον τομέα της πρόληψης μέσω της συγκεκριμένης δράσης.

Η Δράση αποτελούνταν από δυο σκέλη: Την θεωρητική παρουσίαση των φυσικών καταστροφών και το πρακτικό μέρος στο οποίο μας έδειξαν ενδεικτικά κάποιες κινήσεις αυτοπροστασίας κατά την διάρκεια των φαινομένων αυτών.
Αρχικά μας ενημέρωσαν για την ιστορία και την δράση του συλλόγου.
Ο Σύλλογος Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας & Διάσωσης Ψαχνών ιδρύθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1995. Σκοπός του συλλόγου είναι η προστασία ανθρώπων, ζώων και πραγμάτων από κάθε είδους κίνδυνο. Έπειτα ο επικεφαλής κος Γκλιάτης αναφέρθηκε στις αξίες και τα οφέλη του Εθελοντισμού, ανέφερε ότι στη σύγχρονη εποχή ο Εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και στοχεύει στο συλλογικό όφελος. Ο εθελοντισμός αποτελεί μια εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής προσφέρει τον ελεύθερο του χρόνο για ένα κοινωφελή σκοπό.
Εν συνεχεία, οι μαθητές παρακολούθησαν σύντομες παρουσιάσεις των πιο κοινών φυσικών φαινομένων όπως σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα. Ενημερώθηκαν για το σωστό κάθε φορά τρόπο αντίδρασης και δράσης και κατόπιν είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα.
Ζούμε σε μία χώρα , και σε μία περιοχή που έρχεται συχνά αντιμέτωπη με φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ. Η ανάγκη για ενημέρωση είναι συνεχής. Έτσι λοιπόν θεωρήσαμε πως η συγκεκριμένη δράση ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να ενημερωθούν μαθητές και οι εκπαιδευτικοί παράλληλα.
Οι εθελοντές που ανέλαβαν την επιμορφωτική αυτή δράση είναι οι εξής:
Γκλιάτης Γεώργιος
Σίδερης Παναγιώτης
Αναγνωστάκη Μαρία,
τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη παρουσία τους.
Συγχαρητήρια
βέβαια και στους εκπαιδευτικούς μας και ιδιαίτερα στην κα Σταματούλα Χαλιούλια για την πρωτοβουλία και διοργάνωση της εκδήλωσης
                                                                                     

3o Δ.Σ. Ψαχνών

20200612_073506.jpg