3ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών.

Διαχείριση συγκρούσεων στη σχέση Οικογένειας - σχολείου

Μία ξεχωριστή και πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών με θέμα "Συνεργασία και διαχείριση συγκρούσεων στη σχέση σχολείου-οικογένειας". Η διοργάνωσή της έγινε από τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου. Το παρόν σε αυτή έδωσαν ο Δήμαρχος κος Ψαθάς, η πρόεδρος της ΔΗΚΑΔΙΜΕ κα Μύταλα, η Πρόεδρος της επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο μας κα Βασιλείου, η οποία είναι και συνταξιούχος εκπαιδευτικός, αρκετοί διευθυντές, δάσκαλοι αλλά και γονείς.

Αρχικώς ο διευθυντής του σχολείου κος Θοδωρής Μπισμπικόπουλος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαιτέρως τους ομιλητές και παρέθεσε δύο παραδείγματα, τα οποία είχε πάρει από τον ηλεκτρονικό τύπο, ώστε να δοθεί το έναυσμα στο να αρχίσει η ημερίδα. Μια ημερίδα που δεν ήταν απλά τυπική αλλά ουσιαστική αφού από όλους τους εισηγητές ειπώθηκαν μεγάλες αλήθειες.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο κος Μητάκος Δημήτριος Σχολικός Σύμβουλος της 3ης Ε.Π. Ευβοίας. Το θέμα για το οποίο μίλησε ο κος Μητάκος ήταν οι Βασικές Αρχές της συνεργασίας και της διαχείρισης συγκρούσεων μεταξύ σχολικής κοινότητας και οικογένειας. Οι βασικές αρχές είναι τρεις. Αυτές είναι: Ενημέρωση, συνεργασία και όρια. Ο κος Μητάκος μέσω παρουσίασης ανέλυσε τις παραπάνω βασικές αρχές.

Κατόπιν την σκυτάλη πήρε η κα Νίκη Καραγκούνη, η οποία είναι Κοινωνική Ανθρωπολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Η κα Καραγκούνη αναφέρθηκε στο θέμα Η «παιδική ηλικία» ως αυτονόητη και προστατευμένη, τονίζοντας ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντα, κάτι το οποίο τεκμηρίωσε μέσω πολλών ιστορικών παραδειγμάτων.

Τρίτος ομιλητής ήταν ο κος Γιώργος Καρβελάς ο οποίος είναι Κοινωνικός Λειτουργός, Επιμελητής ανηλίκων και μέλος της εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδας. Ο κος Καρβελάς αναφέρθηκε στη γενική πρόληψη της παραβατικότητας και της θυματοποίησης, εκπαίδευση σε θέματα διαφορετικότητας (παρουσίαση προγράμματος Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων). Η παρουσίαση έγινε και με την προβολή βίντεο.

Κατόπιν ακολούθησε η εισήγηση της κας Χρύσας Αθανασίου, η οποία είναι κοινωνική λειτουργός, επιμελήτρια ανηλίκων και γραμματέας της εταιρίας προστασίας ανηλίκων στην Χαλκίδα. Η κα Αθανασίου αναφέρθηκε στον ρόλο ων φορέων προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών στη συνεργασία με την οικογένεια και το σχολείο, αλλά και στην ενσυναίσθηση.

Οι εισηγήσεις τελείωσαν με την τοποθέτηση της κας Χριστίνας Καλαβρή, η οποία είναι ψυχολόγος-εγκληματολόγος, επιστημονική συνεργάτης του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων ΔΗΚΑΔΙΜΕ και ψυχολόγος στην εταιρία προστασίας ανηλίκων στην Χαλκίδα. Η κα Καλαβρή αναφέρθηκε στους τυπικούς και άτυπους κανόνες για την πρόληψη συγκρούσεων στο σχολείο και στην οικογένεια..

                                                                                              

                                                                                     

3o Δ.Σ. Ψαχνών

20200612_073446.jpg