3ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών.

Ποντιακός Ελληνισμός

Μια ξεχωριστή και συνάμα πολύ συγκινητική βραδιά ζήσαμε όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί , οι μαθητές, οι γονείς αλλά και πολλοί φίλοι που βρέθηκαν στην αυλή του σχολείου μας και παρακολούθησαν το αφιέρωμα στην ιστορία και στον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού. Οι μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄ Τάξης αποδίδοντας φόρο τιμής σε αυτό το τόσο πονεμένο και κατατρεγμένο κομμάτι του Ελληνισμού τους Πόντιους, μεταμορφώθηκαν ολόκληρη τη σχολική χρονιά και στα πλαίσια του προγράμματος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε ερευνητές, αναζήτησαν πληροφορίες γι΄ αυτούς, μελέτησαν τη γεωγραφία του τόπου τους και τις χώρες που βρίσκονται γύρω από τον Εύξεινο Πόντο, άκουσαν ποντιακά παραμύθια, ήρθαν σε επαφή με την ιδιαίτερη διάλεκτό τους που βασίζεται στα αρχαία ελληνικά και αναζήτησαν την αντιστοίχιση λέξεων τους με τη δική μας καθομιλουμένη γλώσσα. Παρατήρησαν τις παραδοσιακές στολές τους και άκουσαν τα τραγούδια τους με τους πονεμένους στίχους που αναφέρονται κυρίως στη χαμένη τους πατρίδα και τον ξεριζωμό.
Όλα όσα έμαθαν μας τα παρουσίασαν μέσω ενός εμπνευσμένου θεατρικού που εξιστορούσε τη ζωή των Ποντίων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια μας χόρεψαν ποντιακούς χορούς. Από το πρωί βέβαια το σχολείο μοσχομύριζε ποντιακές λιχουδιές που οι γυναίκες και τα παιδιά είχαν αρχίσει να μαγειρεύουν και οι οποίες μοιράστηκαν το βράδυ σε όλους μας . Η βραδιά έκλεισε με μέλη του χορευτικού Συλλόγου Χαλκίδας «Τ΄αλωνάκι» που χόρεψαν ποντικούς χορούς ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές.
Πολλά..πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, μας έκαναν περήφανους και ιδιαίτερα στους δασκάλους των μαθητών, Γεώργιο Κοντογιαννίδη και Ασημίνα Καραμούζη..

                                                                                                         

3o Δ.Σ. Ψαχνών

school_blue2.jpg